Jídlo


 Francie je ve světě gastronomie bezpochyby jedničkou. 
 Kde jinde můžete ochutnat na 400 druhů sýrů a 500 druhů jídel z plodů moře? Na trzích a v malých útulných obchůdkách vždy seženete kvalitní a čerstvé suroviny a na tom nic nezmění ani zrychlující se životní styl Francouzů a rozmach rychlých občerstvení a hypermarketů. 

 FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ 

 Francouzská kuchyně je plná pokrmů z ryb a mořských plodů, stejně tak je ale oblíbené i maso, a to zejména jehněčí, hovězí, skopové, telecí ale i drůbeží a zvěřina. Francouzi mají také velmi rádi zeleninu, v hojné míře především konzumují listový špenát, artyčoky, čekankové puky, dýni, karotku a lilek. Francouzská kuchyně je výborná i díky kombinacím vybraného koření, často využívá například rozmarýn, bazalku, estragon. Jako častá ingredience se při vaření používá také víno a k zvýraznění chuti či flambování slouží koňak. Popíjení vína doplňují kvalitní francouzské sýry a čerstvá bageta. Za gurmánské francouzské pokrmy jsou považovány šneci a žabí stehýnka. 

 Každý region má navíc svoji typickou kuchyni.
 
 Na severu v chladnějších oblastech, kde dominuje mlékárenská výroba, je základem stravy zejména máslo, smetana a sýry. 
 Směrem na Jih je hojně využíváno husí a kachní sádlo, lanýži, kaštany a ořechy. 
 Středozemní francouzská kuchyně nezapře vliv Španělska a Itálie, ve velkém obsahuje olivový olej, česnek, papriky a rajčata. 

 Tradiční francouzské jídlo obsahuje minimálně tři chody. 
 Předkrmy tzv. les entrées nebo hors d´oeuvre zahrnují pokrmy z vajec, saláty, polévky nebo charcuterie (což je například nakrájená šunka nebo klobása). Jako hlavní chody tzv. les plats se servírují ryby nebo maso, často přelité omáčkou, přílohu tvoří rýže, brambory nebo těstoviny a zelenina. Sýry jsou podávané před dezertem, kterým je často například ovocný koláč, soufflé nebo sorbet. 

 Francouzské restaurace jsou velmi rozmanité. Ty malé a nejobyčejnější (obvykle rodinné) nabízejí domácí kuchyni, místní sýry a dezerty, pocházející často z nedalekého cukrářství. Víno je zde obyčejně servírováno v karafách, ale koupit si můžete i víno lahvové. 
 Velmi oblíbené jsou brasseries – rušné restaurace, které nabízejí omezené menu a často mívají otevřeno až poměrně pozdě do noci. Typickým nápojem je zde pivo, slovo brasserie totiž znamená pivnice. K jídlu nabízí zejména steak a hranolky, studené masové nářezy a sýry. 
 Nejlepší úroveň mají samozřejmě prvotřídní restaurace vařící tradiční francouzskou kuchyni. Ceny v nich jsou sice vyšší, ale obvykle bývá v nabídce i menu za poměrně přijatelnou cenu, zejména v době oběda. Některé se specializují na moderní pokrmy, jiné na regionální kuchyni či na dary moře, jedno ale mají všechny společné – nabízejí velký výběr vín a některé zaměstnávají i someliéra, který vám s volbou poradí. A pak jsou zde kavárny, kde můžete celé hodiny popíjet kávu či pivo, dát si plněnou bagetu a pozorovat při tom okolí. 

 JE LIBO VÍNO? 

 Francouzská vína se vlivem rozmanitého podnebí dost odlišují, ale obecně vzato lze říct, že vinice na severu vyrábějí výborná bílá vína a vinice na jihu zase prvotřídní červená. V Čechách je odrůda hroznů, jako například Chardonnay či Merlot, dostatečnou vizitkou francouzských vín, ale sami Francouzi kladou velký důraz na místo původu, nikoliv jen na druh hroznů. 

 Rozhodně ne všichni Francouzi ale k jídlu pijí víno. V Normandii a Bretani se vyrábí celá řada jablečných vín a velmi oblíbené je rovněž pivo, a to především v severní Francii a sousední Belgii.